Domů Recepty Tři rychlá jídla z ničeho: Zachrání vás na konci měsíce

Tři rychlá jídla z ničeho: Zachrání vás na konci měsíce

podle Adéla
Tři rychlá jídla z ničeho: Zachrání vás na konci měsíce

Konec měsíce a lednička zírá prázdnotou? Nezoufejte! S pár základními ingrediencemi, jako jsou těstoviny, chléb a konzerva, dokážete vykouzlit chutná jídla, která zasytí a překvapí. Tyto tři rychlé recepty jsou jednoduché, levné a zvládne je každý – i když máte v kuchyni jen minimum. Připravte se na kulinářskou magii, která zachrání váš rozpočet i náladu!

1. Těstoviny s tuňákem a česnekovou omáčkou

Těstoviny a konzerva tuňáka jsou klasika, která nikdy nezklamě. Přidejte trochu česneku a másla, a máte pohoštění za pár korun.
Co potřebujete?

  • 200 g těstovin (např. špagety nebo vřetena)

  • 1 konzerva tuňáka (v oleji nebo ve vlastní šťávě)

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžíce másla nebo oleje

  • Sůl, pepř, sušené bylinky (např. oregano)
    Jak na to?

  • Uvařte těstoviny podle návodu v osolené vodě.

  • Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájený česnek a minutku opékejte.

  • Vmíchejte scezeného tuňáka, osolte, opepřete a přidejte špetku bylinek.

  • Smíchejte s těstovinami a podávejte.
    Tip: Pokud máte kousek parmazánu nebo strouhanky, posypte jídlo pro extra chuť. Doba přípravy: 15 minut.

2. Chlebová „pizza“ z konzervy fazolí

Máte starší chléb a konzervu fazolí? Proměňte je v křupavou „pizzu“, která chutná jako z bistra.
Co potřebujete?

  • 4 krajíce chleba (i starší)

  • 1 konzerva fazolí v rajčatové omáčce

  • 1 malá cibule

  • 50 g sýra (libovolný, třeba eidam)

  • Olej, sůl, pepř, sušený česnek nebo oregano
    Jak na to?

  • Předehřejte troubu na 200 °C.

  • Krajíce chleba potřete olejem a položte na plech.

  • Na každý krajíc rozetřete vrstvu fazolí, přidejte nakrájenou cibuli a posypte strouhaným sýrem.

  • Ochutíte solí, pepřem a bylinkami, pak pečte 10–12 minut, dokud sýr nezezlátne.
    Tip: Pokud máte kečup nebo hořčici, můžete je přidat pro pikantní chuť. Doba přípravy: 20 minut.Tři rychlá jídla z ničeho: Zachrání vás na konci měsíce

3. Krémová polévka z těstovin a konzervy kukuřice

Z těstovin a konzervy kukuřice vykouzlíte sytou polévku, která zahřeje a zasytí. Stačí pár surovin a 15 minut času.
Co potřebujete?

  • 100 g drobných těstovin (např. mušličky nebo písmenka)

  • 1 konzerva kukuřice

  • 1 lžíce másla nebo oleje

  • 1 stroužek česneku

  • 500 ml vody nebo vývaru (lze použít bujón)

  • Sůl, pepř, petrželka (sušená nebo čerstvá)
    Jak na to?

  • V hrnci rozehřejte máslo, orestujte nadrobno nakrájený česnek a přidejte kukuřici (včetně šťávy).

  • Zalijte vodou nebo vývarem, přiveďte k varu a vsypte těstoviny.

  • Vařte 8–10 minut, dokud těstoviny nezměknou.

  • Osolte, opepřete a přidejte špetku petrželky. Pro krémovost můžete část polévky rozmixovat.
    Tip: Pokud máte smetanu nebo mléko, přidejte lžíci pro jemnější chuť. Doba přípravy: 15 minut.

4. Proč tyto recepty fungují?

Všechna tři jídla mají něco společného: využívají běžné, levné suroviny, které má většina z nás doma. Těstoviny, chléb a konzerva jsou univerzální základ, který lze kombinovat s tím, co zrovna najdete – ať už je to kousek sýra, zbytek koření nebo kapka oleje. Tyto recepty jsou rychlé, takže šetří čas, a přitom chutnají, jako byste strávili hodiny v kuchyni. Navíc jsou dostatečně syté, aby zasytily celou rodinu.

5. Jak si jídla přizpůsobit?

Pokud máte doma něco navíc, můžete recepty vylepšit podle své chuti:

  • Těstoviny: Přidejte rajčatovou omáčku, olivový olej nebo sušená rajčata pro bohatší chuť.

  • Chlebová pizza: Experimentujte s dalšími konzervami, například s hráškem nebo šunkou.

  • Polévka: Zkuste přidat bramboru, mrkev nebo trochu chilli pro pikantní zážitek.
    Tímto způsobem proměníte „jídlo z ničeho“ v gurmánský zážitek, aniž byste museli nakupovat drahé suroviny.

Tři rychlá jídla z ničeho: Zachrání vás na konci měsíce

Závěr: Vykouzlete hostinu z minima!

S těstovinami, chlebem a konzervou můžete na konci měsíce připravit jídla, která nejen zasytí, ale i potěší chuťové pohárky. Tyto tři recepty – těstoviny s tuňákem, chlebová „pizza“ a kukuřičná polévka – jsou důkazem, že i z mála lze vytvořit mnoho. Vyzkoušejte je ještě dnes a přesvědčte se, jak snadno se dá vařit s tím, co máte po ruce. Jaké další triky používáte, když je špajz prázdný? Podělte se o své nápady a inspirujte ostatní!

Mohlo by se vám také líbit

Zanechat komentář