Konec měsíce a lednička zírá prázdnotou? Nezoufejte! S pár základními ingrediencemi, jako jsou těstoviny, chléb a konzerva, dokážete vykouzlit chutná jídla, která zasytí a překvapí. Tyto tři rychlé recepty jsou jednoduché, levné a zvládne je každý – i když máte v kuchyni jen minimum. Připravte se na kulinářskou magii, která zachrání váš rozpočet i náladu!
1. Těstoviny s tuňákem a česnekovou omáčkou
Těstoviny a konzerva tuňáka jsou klasika, která nikdy nezklamě. Přidejte trochu česneku a másla, a máte pohoštění za pár korun.
Co potřebujete?
200 g těstovin (např. špagety nebo vřetena)
1 konzerva tuňáka (v oleji nebo ve vlastní šťávě)
2 stroužky česneku
2 lžíce másla nebo oleje
Sůl, pepř, sušené bylinky (např. oregano)
Jak na to?Uvařte těstoviny podle návodu v osolené vodě.
Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájený česnek a minutku opékejte.
Vmíchejte scezeného tuňáka, osolte, opepřete a přidejte špetku bylinek.
Smíchejte s těstovinami a podávejte.
Tip: Pokud máte kousek parmazánu nebo strouhanky, posypte jídlo pro extra chuť. Doba přípravy: 15 minut.
2. Chlebová „pizza“ z konzervy fazolí
Máte starší chléb a konzervu fazolí? Proměňte je v křupavou „pizzu“, která chutná jako z bistra.
Co potřebujete?
4 krajíce chleba (i starší)
1 konzerva fazolí v rajčatové omáčce
1 malá cibule
50 g sýra (libovolný, třeba eidam)
Olej, sůl, pepř, sušený česnek nebo oregano
Jak na to?Předehřejte troubu na 200 °C.
Krajíce chleba potřete olejem a položte na plech.
Na každý krajíc rozetřete vrstvu fazolí, přidejte nakrájenou cibuli a posypte strouhaným sýrem.
Ochutíte solí, pepřem a bylinkami, pak pečte 10–12 minut, dokud sýr nezezlátne.
Tip: Pokud máte kečup nebo hořčici, můžete je přidat pro pikantní chuť. Doba přípravy: 20 minut.
3. Krémová polévka z těstovin a konzervy kukuřice
Z těstovin a konzervy kukuřice vykouzlíte sytou polévku, která zahřeje a zasytí. Stačí pár surovin a 15 minut času.
Co potřebujete?
100 g drobných těstovin (např. mušličky nebo písmenka)
1 konzerva kukuřice
1 lžíce másla nebo oleje
1 stroužek česneku
500 ml vody nebo vývaru (lze použít bujón)
Sůl, pepř, petrželka (sušená nebo čerstvá)
Jak na to?V hrnci rozehřejte máslo, orestujte nadrobno nakrájený česnek a přidejte kukuřici (včetně šťávy).
Zalijte vodou nebo vývarem, přiveďte k varu a vsypte těstoviny.
Vařte 8–10 minut, dokud těstoviny nezměknou.
Osolte, opepřete a přidejte špetku petrželky. Pro krémovost můžete část polévky rozmixovat.
Tip: Pokud máte smetanu nebo mléko, přidejte lžíci pro jemnější chuť. Doba přípravy: 15 minut.
4. Proč tyto recepty fungují?
Všechna tři jídla mají něco společného: využívají běžné, levné suroviny, které má většina z nás doma. Těstoviny, chléb a konzerva jsou univerzální základ, který lze kombinovat s tím, co zrovna najdete – ať už je to kousek sýra, zbytek koření nebo kapka oleje. Tyto recepty jsou rychlé, takže šetří čas, a přitom chutnají, jako byste strávili hodiny v kuchyni. Navíc jsou dostatečně syté, aby zasytily celou rodinu.
5. Jak si jídla přizpůsobit?
Pokud máte doma něco navíc, můžete recepty vylepšit podle své chuti:
Těstoviny: Přidejte rajčatovou omáčku, olivový olej nebo sušená rajčata pro bohatší chuť.
Chlebová pizza: Experimentujte s dalšími konzervami, například s hráškem nebo šunkou.
Polévka: Zkuste přidat bramboru, mrkev nebo trochu chilli pro pikantní zážitek.
Tímto způsobem proměníte „jídlo z ničeho“ v gurmánský zážitek, aniž byste museli nakupovat drahé suroviny.
Závěr: Vykouzlete hostinu z minima!
S těstovinami, chlebem a konzervou můžete na konci měsíce připravit jídla, která nejen zasytí, ale i potěší chuťové pohárky. Tyto tři recepty – těstoviny s tuňákem, chlebová „pizza“ a kukuřičná polévka – jsou důkazem, že i z mála lze vytvořit mnoho. Vyzkoušejte je ještě dnes a přesvědčte se, jak snadno se dá vařit s tím, co máte po ruce. Jaké další triky používáte, když je špajz prázdný? Podělte se o své nápady a inspirujte ostatní!